RADYO YÜKSEL 'in Yönetim Kurulu Başkanı ve Köşe Yazarlarımızdan YÜKSEL ÇİFTÇİ 'nin kaleminden Davos Zirvesi.
Davos’ta Erdoğan sert çıkışı ile iyi mi? yaptı Kötü mü? yaptı. Bunun ülkeye bir faturası olacak mı? olmayacak mı? Bunu önümüzdeki süreçte daha net görebileceğiz. . Türkiye’ye her şeyi yaptırabiliriz diye düşünen bazı ülkeler, bu olaydan sonra daha çok düşünerek ve konuları tartarak Türkiye ile diyaloga geçmek zorunda kalacak.
Erdoğan iktidar olduğu günden beri ülkede bulamadığı meşrutiyeti uluslar arası platformlarda aradı. AB üyeliğini, ABD ile stratejik ilişkileri savundu; İsrail’le iyi geçinmeye çalıştı ve Yahudi lobilerin kapısını ilk günden çaldı. Erdoğan’nın 6 yıldır bu ülkeyi tek başına yönetmesinde yaptığı bu yatırımların payı yüksektir. Davostaki bu sert çıkış bu çeverelerle arasını açması durumunda Erdoğan sıkıntı yaşayabilir.
Genel Kurmay ın : Türkiye - İsrail ilişkileri konusunda “Türkiye’nin tüm ülkelerle yürüttüğü ikili askeri ilişkilerde milli menfaatler doğrultusunda hareket etmek esastır” açıklamasına bakıldığında, acaba Erdoğan tribünlere mi oynadı ? Diye bir soruda
İnsanın aklına gelmiyor değil.
Türkiye’yi 5 cente muhtaç edip, yabancı ülke başkanları önünde el-pençe durup eli boş gelen yöneticileri, “yönetici diyorum,lider demek gelmiyor içimden ama ne yazık ki ülke yıllarca bu tür yöneticiler tarafından yönetilmeye çalışıldı.’ hatırladıkça, böyle bir duruşu ve böyle bir lideride alkışlamak ister insan.
İsrail’in Tüm dünyanın gözü önünde yaptığı acımasızca vahşeti Şimon Peres’in çok rahat ve yaptıklarının çok normal ve doğal olduğunu,yalanlarla süsleyerek anlatmasını normal karşılayanlar; Erdoğan’ın bunun vahşet olduğunu, İsrail’in “insan öldürmesini çok iyi bildiğini” söylemsine bu kadar tepki göstermelerini de anlamak oldukça zor. Ve hatta bir Türk gazetesi başyazarı Erdoğan’a sen kimsin de İsrail devlet adamını azarlarsın diyebiliyor.
Muhalefet oldukları için acaba her konuya muhalif olmak zorundalar mı?. Bazı konularda muhalif olmak onları halkın gözünde daha da küçüldüğünün örneklerini daha önce yaşamalarına rağmen aynı hatayı tekrarlamaya devam eden bir muhalefet. Muhalefet partisi halktan bu kadar kopuk olmak zorunda mı?
Arap dünyası Tayip Erdoğan’ın haklılığını savunarak hayranlıklarını ifade ederken. Bir yandan da hayal kırıklığı yaşadılar.
Arap birliği genel sekreteri Amr Musa’nın da Erdoğan gibi tepki gösterip orayı terk etmemesi, Arapları oldukça öfkelendirdi.
Erdoğan salonu terk ettiği sırada ayağa kalkıp büyük bir heyecanla elini sıkması, Erdoğanı uğurladıktan sonra gitmek ve kalmak arasında bir tercih yapmak zorunda kalan, ama bir türlü karar veremeyen Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa’ ya; BM Genele Sekreteri Ban Ki-mu’n otur şeklinde el işareti ile tekrar yerine oturması,Arap dünyasına büyük hayal kırıklığı yaşattı.
Nitekim olayın hemen ardından İsrail tarafının araması ve Peresin Erdoğan’dan özür dilemesi, gelinen noktadan onlarında oldukça kaygılandıklarını gözler önüne seriyor.
Recep Tayyip Erdoğan bu tepkiye göstermezse daha mı iyi olurdu? Hayır. Tepki vermesi vermemesinden daha iyi oldu.